Evenimente locale

CARNAVALUL SASILOR

Carnavalul saşilor era un obicei care avea loc înainte de postul Paştilor. Toţi saşii din sat se adunau la căminul cultural. Ei trebuiau să se mascheze în aşa fel încât să nu fie recunoscuţi de nimeni. Cei care erau recunoscuţi nu mai erau lăsaţi să participe la petrecere. Saşii petreceau până în zori, aceasta fiind ultima petrecere organizată în sat până la Paşti.

     Tradiţia populară spune că măştile saşilor aveau şi rolul de a alunga spiritele rele. Din nefericire odata cu disparitia comunitatii de sasi, foarte multi plecand in Germania, acest obicei se tine foarte rar.

FOSNICUL

„Fosnicul“, sau „Balul însuraţilor“ este o petrecere organizată anual, din cele mai vechi timpuri, de către românii din satele din jurul Făgăraşului. Dacă în zona Rupea petrecerea este ocazionată de Unirea Principatelor din 1859, peste Olt acest obicei are rădăcini mai vechi. Fosnicul din comuna Soars este renumit în zonă. Mulţi spun că este cea mai frumoasă petrecere de după Revelion, iar fiii satului vin aici în fiecare an, din toate colţurile ţării.
     Petrecerea începe de fiecare dată la ora opt seara, iar în deschidere, taţii de vecinătate şi preotul satului fac o dare de seamă a anului care a trecut. Remarcabil este faptul că în anul 2006 au avut loc doar două înmormântări şi două botezuri, dar nici o cununie.
     Acum participanţii nu mai mănâncă slănină, ceapă şi plăcinte cu jumeri, ci îşi duc de acasă aperitive de toate felurile, prăjituri şi băutură. După discursurile serioase, începe distracţia. Pentru început are loc „parada prăjiturilor“, în care toate femeile din sat servesc participanţii cu prăjituri făcute de ele.
     Apoi se organizează „Dansul inimioarelor“, la care participă perechi formate prin tragere la sorţi. Sunt distribuite inimioare roşii cu numere de la 1 la 25 şi albastre, la fel. Apoi se întâlnesc perechile formate, care trebuie să danseze mai multe stiluri de dans. Primii clasaţi câştigă premii simbolice şi haioase. Distracţia ţine până în zori. 

Obiceiuri de iarna

o traditie care se mai păstrează şi astăzi este „colindatul cu icoana“ al copiilor. Elevii din clasa întâi şi până într-a opta merg în Ajun de Crăciun la colindat prin tot satul purtând cu ei cea mai veche icoană din biserică. Ei pleacă întotdeauna la colindat la prânz şi până seara termină de colindat tot satul. Un alt obicei de iarnă, care se mai păstrează doar in satul Barcut, este ceata de feciori.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *