Comunicate de presa

Memoria fortificatiilor de piatra

Eveniment special în beneficiul bisericii fortificate din Felmer

Asociația Renascendis vă invită sâmbătă, 5 august la Felmer (com. Șoarș, jud. Brașov), la primul eveniment public organizat în și pentru biserica evanghelică fortificată din Felmer – unul dintre cele mai vechi monumente din Țara Făgărașului, aflat în prezent într-o avansată stare de degradare.

     Momentul central al evenimentului, care îşi propune să vină în sprijinul demersurilor de salvare a unui monument istoric de valoare, inițiate de Asociația Renascendis, este concertul-lectură ”Ein feste Burg – memoria fortificațiilor de piatră” în care se vor face auzite creaţii muzicale de Bach, Purcell, Pachelbel, Abel, Haydn, Mozart, Franck, alături de versuri de Ioana Ieronim din volumul „Triumful paparudei”, care vorbesc despre disoluţia comunităţilor săseşti şi despre nostalgia copilăriei petrecute în spaţiul multicultural transilvănean.

      Participă: Marina Constantinescu – lectură, Melinda Sámson – soprană, Péter Kővári (Ungaria) – orgă, Attila J. Szabó – violoncel. Concertul este organizat în cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov (28 iulie – 6 august 2017).

      Concertul este precedat de o masă țărănească cu produse locale, organizată în curtea casei parohiale evanghelice (vizavi de biserică), și va fi urmat de proiecții de filme documentare, în biserică și în ruina fostei școli evanghelice.

PROGRAMUL ZILEI:

Ora 15.00: Masă țărănească – curtea casei parohiale evanghelice. 

În meniu: gustări, ciorbă de fasole cu afumătură, supă de cartofi cu tarhon, cârnați proaspeți de casă cu varză călită și mămăligă, prăjituri de casă, cafea, răcoritoare, plus alte surprize. 

Participarea se face pe bază de înscriere, în limita locurilor disponibile, la email contact@renascendis.org sau la telefon 0268.255.558. Tarif: 50 lei/ persoană.

Ora 19.00: Concert ”Ein feste Burg – memoria fortificațiilor de piatră” – biserica evanghelică. Intrarea liberă.

Ora 21.00: Proiecții de filme – biserica evanghelică și ruina fostei școli evanghelice. Intrarea liberă.

 – documentar „Satul, biserica şi poveştile mele” (2011, 52 min.), regia Mihai Dragomir, producător Asociaţia Mioritics;

– scurt-metraje realizate de liceeni din Făgăraş, în cadrul atelierelor „DocT – Documenting through Technology” organizate de CEVA- Centrul pentru Educație Vizuală și Antropologică.

     Evenimentul este unul caritabil, în beneficiul bisericii evanghelice fortificate din Felmer. Accesul la concert și la proiecțiile de filme este liber, donațiile sunt încurajate. Info donații: http://www.renascendis.org/doneaz-.html.

     Toate fondurile strânse vor fi folosite pentru salvarea monumentului.

      Eveniment organizat de Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, în colaborare cu Asociaţia Renascendis, cu sprijinul Colinele Transilvaniei şi în parteneriat cu Biserica Evanghelică C.A. Făgăraş, Biserica Evanghelică Sf. Margareta Mediaş și CEVA – Centrul pentru Educaţie Vizuală şi Antropologică.

Biserica fortificata Felmer

Despre biserică:

Biserica evanghelică fortificată din Felmer este unul dintre cele mai vechi monumente din Ţara Făgăraşului. Prima fază de construcţie datează încă din sec. al XIII-lea, biserica fiind apoi modificată şi extinsă în secolele XV şi XVIII. La fel ca multe biserici fortificate sătești din Transilvania, părăsite după exodul masiv al saşilor de după 1990, a intrat într-o fază avansată de degradare. Din anul 2013, Asociaţia Renascendis a preluat în administrare ansamblul bisericii fortificate rurale din Felmer şi a pus bazele unui parteneriat cu Biserica Evanghelică C.A. Făgăraş pentru promovarea şi conservarea patrimoniului cultural săsesc din Ţara Făgăraşului. 

Multe piese din mobilierul bisericii datează din secolul al XVIII-lea și sunt pictate pe sub stratul actual de vopsea. Orga din 1780 a fost salvată prin mutarea ei în biserica evanghelică din Făgăraș, în 1993. Strana preotului, datând din 1766, poartă o frumoasă inscripție de înzestrare. Pe peretele nordic al corului a fost descoperit recent tabernacolul medieval cu ancadrament gotic din lemn, unicul păstrat în Transilvania. 

Mai multe detalii pe http://resturisirosturi.ro/locatii/biserica-fortificata-din-felmer-felmern-felmer/

Despre Asociaţia Renascendis:

Asociaţia Renascendis este o organizaţie neguvernamentală nonprofit care are ca obiective principale construirea, implementarea și promovarea unui concept inedit sustenabil de management al patrimoniului cultural, centrat pe nevoile comunităților, și sprijinirea tinerilor în eforturilor lor de specializare profesională în diferite ramuri ale domeniului patrimoniului cultural.

Asociația Renascendis își desfășoară activitatea în satul Felmer, comuna Șoarș, județul Brașov, unde a preluat în administrare ansamblul bisericii evanghelice fortificate, clădirea fostei şcoli evanghelice şi fosta casă parohială evanghelică, pentru a le restaura, moderniza şi reutiliza în beneficiul comunităţii locale şi pentru propriile proiecte.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *